Политика

Сираков искаше да е по-добре, но се получи както винаги“Искахме да е по-добре, а стана както винаги…”

Тази крилата фраза е приписвана на бившия руски министър-председател Виктор Черномирдин и е произнесена от него на пресконференция при въвеждането на паричната реформа в Русия през 1993 г.Цитираме я не заради непреходния ѝ характер, а защото отразява изключително точно ситуацията във футболния “Левски”

37 дни продължиха мечтите на “сините” фенове, че квартал “Сухата река” ще стане нещо като Рио де Жанейро, а стадион “Георги Аспарухов” е с перспектива да се превърне във “Велика Маракана” (за разлика от белградската “Мала Маракана”).

На 24 май на “Могилката” край НДК Наско Сираков си се представяше като герой от “Златният телец”: “Великият комбинатор се чувстваше в положението на хирург, комуто предстои да направи твърде сериозна операция. Всичко е готово. В електрическите тенджери се парят марлите и бинтовете, милосърдната сестра в бяла тога пристъпва безшумно по кахления под, блестят медицинският фаянс и никел, болният лежи на стъклената маса, измъчено извърнал очи към тавана, в специално затопления въздух се носи мирис на немска дъвка. С разперени ръце хирургът се приближава до операционната маса, поема от асистента стерилизирания фински нож и казва сухо на болния: “Свалете халата.”

Именно тогава Сираков, собственик на “Левски”, обяви, че клубът е спасен и инвеститор ще вкара 100-150 млн. евро като инвестиции в отбора и стадиона.

Само че не се получи така и заваляха медийни телеграми. Първо се мина през “Графинята с изменено лице тича към езерото”, след като стана ясно, че въпросният инвеститор е някой си Джо Диксън на трийсетина или малко повече години, който за капак е карал проби като футболист в ЦСКА.

След това се мина през “Товарете портокалите в бурета” – започнаха да излизат различни информации за въпросния инвестиционен фонд на Диксън, за проекта на стадиона в “Сухата река”, взет от безплатен сайт, за това, че “Левски” може да остане без достатъчно футболисти и в крайна сметка да фалира и да започне от “В” група, или по-надолу, ако направи нов отбор по подобие на “Локо” (Сф).

За да се стигне до “Ледът се пука, господа съдебни заседатели. Парада ще командвам аз!”. С това Наско Сираков на практика призна, че е подлъгал “сините” фенове и сега клубът търси вариант “Б”, който хич не се очертава розов.

Но в задачата се пита – къде е вярната публика на един от двата най-популярни за футболната публика отбора и оти ги руча жабетата от януари 2020 г. насам.