Любопитно

Христова: Tрета ваксина преди есента, нова вълна на ковид

Д обре е ваксинирани и преболедували да си сложат трета доза ваксина преди есента, коментира проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„В НЦЗПБ за първи път беше дешифриран един „Бета“ вариант – южноафрикански, плюс още седем от индийския. Това е върхът на айсберга, това е видимото, това е, на което сме попаднали като находка. Всичките случаи към момента са в София, но това е следствие на активно търсене“, заяви вирусологът.

Проф. Христова посочи, че индийският и южноафриканският щамове са едни от четирите най-страшни варианти на вируса и са много по-заразни. Индийският щам се разпространява 60 процент по-лесно от британския, който сега доминира в България.

По отношение на клиничното протичане проф. Христова каза, че засега се приема, че боледуването не е по-тежко при въпросните два варианта.

Кунчев с прогноза за „Делта“ варианта на COVID-19

„По отношение на ваксинацията, да, ваксините предпазват. Ваксинираните лица могат да бъдат спокойни, в много висок процент предпазват, а в минимален вариант някой ще се разболее, но по-леко, това е всъщност това, което целим“, подчерта проф. Христова.

Тя също така каза, че нова вълна на ковид в България ще има, защото индийският щам се разпространява по-бързо.

„Заболеваемостта ще се повиши още в края на август може би или септември. Но почти убедена съм, че няма да бъде с този размах, който имаше преди една година“, каза проф. Ива Христова.

„Мерките като такива вече са проверени и изпитани, и трябва да се спазват, както личните противоепидемични мерки, така и да има затегнат контрол на границата. Сега е туристическият сезон, има страни, за идващите, от които е задължително да се правят на границата антигенни тестове, много е важно да се ограничи влизането на нови варианти“,  смята проф. Христова.

Германия бие тревога: Всеки втори новозаразен вероятно е с варианта „Делта“

„Българите не вярваме на експертите си, експертите говореха разнопосочно, много лековерно хората се доверяват на неща, които са далеч от науката. Всеки сам решава за себе си, но смятам, че малко ни е слабо това чувство за принадлежност към обществото. Ако ние като общество не се обединим с тази обща цел, разбира се, че вирусът ще напредне. Както ваксинираните, така и преболедувалите е добре да сложат трета ваксина преди началото на сезона, тъй като есента очакваме отново повишение на случаите, защото имунитет има, но той постепенно пада“, поясни проф. Христова.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>